Judgements in our jurisprudence

The Legal Shield team actively defends the interests of each of our clients in court. Our many years of experience in dealing with many different cases and the trust of our clients helps us to successfully handle any challenge and achieve good results.

In order to share with you the defines process and each specific case, we created the Legal Shield Facebook group where we post various court decisions and have been actively discussing all kinds of legal cases and their developments for more than 3 years.

Become a member and become intimately familiar with the judicial process and court decisions.

Правен щит / Legal Shield

2 days 6 hours ago

Здравейте! Публикуваме ново спечелено решение (влязло в сила) срещу Автомобилна администрация.

Казусът касае т.нар компенсаторни такси. Автомобилна администрация издава електронен фиш срещу наш клиент за 2500 лева за това, че на път от републиканската пътна мрежа се е движил без да заплати законово уредената такса.

Начисляването на таксите се извършва чрез машинки, които се поставят в товарния автомобил и преминавайки през техническите средства (камери) на Автомобилна администрация се начисляват автоматично.

Автомобилна администрация твърди, че такса не е автоматично начислена. Ние твърдим, че е начислена и са дръпнати пари от акаунта на търговеца. Поискали сме и назначаване на експертиза, която да установи това наше твърдение.

Въпреки това до експертиза не се стига, защото съдът е приел за основателно възражението ни за допуснато съществено процесуално нарушение при издаването на санкциониращия електронен фиш. Също така сме осъдили Автомобилна администрация на 550 лева разноски в полза на клиента ни.

Може да се свържете с нас при подобни и други случаи, като ни пишете на лично съобщение във Facebook, на посочения телефон или на електронната ни поща.

Може да посетите и нашата обновена интернет страница - lsconsultingbg.com/ , където да запознаете с услугите, които предлагаме.

С уважение,
Екипът на Правен Щит

Правен щит / Legal Shield

1 week 6 days ago

Здравейте! Осъдихме Комисията за защита на личните данни на 1000 лева разноски за това, че отказват да разгледат наша жалба за извършено нарушение с лични данни от Агенция по вписвания. Също така съдът е задължил Комисията за защита на личните данни да се произнесе по жалбата ни. Комисията за защита на личните данни продължава всячески да пази Агенция по вписвания, но това няма да е за дълго.

С уважение,
Екипът на Правен Щит

Правен щит / Legal Shield

3 weeks 1 day ago

Здравейте! Публикуваме решение на съда на първа инстанция по казус, който често се среща в ежедневието ни. На кратко се случва следното:
Потребител търси да направи поръчка на маса и пейки, които да използва за голям семеен празник. Във Facebook попада на страница, която предлага изработване на маси и пейки от дървен материал. Потребителят се свърза по телефона с търговеца и се разбират за параметрите на поръчката и за цената. Потребителят плаща капаро от 600 лева по Изипей и съответно търговецът заявява, че започва да изработва поръчката. Минава срокът, за който двете страни са се разбрали да бъде готова поръчката, но търговецът не е изработил поръчката, като уверява потребителя в нов срок, в който ще изработи поръчаното. Минава и този срок, но изработено няма. Следва нов трети срок, в който също поръчаното не е изработено.

Потребителят решава ни да потърси, при което поемаме казуса.

Какво се случва:

Налагат се запори на банковите сметки на търговеца. Налагат се запори за парични суми, които получава по Изипей и Ипей. Налагат се запори на МПС-та. Тази стъпка е предприета от нас, защото научихме, че този търговец често въвежда в заблуждение клиентите си за поръчки, които не изработва и прибира капарото, което не връща на потребителя. Изпразва сметки, крие се и не отговаря на телефонни обаждания.

Претендираме двоен размер на капарото (задатъка), като съдът присъжда стойността на капарото (това, което е дал потребителя).

Повечето хора, когато попаднат в такава ситуация, си мислят, че няма какво да се направи, пият една студена вода и продължават напред. Проблемът е, че когато се подходи по този начин, биват стимулирани некоректните търговци да продължават с тази лоша практика и така повече хора да бъдат "ужилени". Когато такива търговци разберат, че има негативни за тях последици от некоректното си поведение, тогава ще има много по-малко "ужилени" хора.

Затова търсете правата си в съда.

Може да се свържете с нас при подобни случаи.
Посетете обновеният ни интернет сайт - lsconsultingbg.com/

Правен щит / Legal Shield

1 month 1 week ago

Здравейте! Публикуваме акт на съда, с който се отменя предварително изпълнение на заповед за запечатване на търговски обект. При предварително изпълнение на заповед за запечатване на търговски обект трябва да се реагира много бързо. Още в деня, в който е връчена заповедта подадохме жалба в съда, който в рамките на 2 работни дни се произнесе. Точно за общо 3 дни приключи въпросът с предварителното изпълнение на запечатването.

Запечатването беше насрочено за на 3-тия ден от връчването на заповедта. Така, не се стигна до физическото запечатване на търговския обект, а търговецът продължи да си работи нормално, тъй като се предвиждаше да бъде запечатн за 30 дни, а той работи с бързоразвалящи се стоки. На всичко отгоре осъдихме НАП на разноски за 1050 лева, които ще бъдат възстановени на търговеца-жалбоподател.

Не се колебайте да се свържете с нас при подобни случаи.

С уважение,
Екипът на Правен Щит

Правен щит / Legal Shield

2 months 1 week ago

Здравейте! Публикуваме решение на първа инстанция срещу фиш на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) с твърдение за незаплатени пътни такси за тежкотоварно МПС. Наложена е санкция в размер на 2500 лева или наказаното лице може да заплати компенсаторна такса от 750 лева и да се освободи от наложената му санкция.

В случая наказаното лице решава да обжалва и се стига до отмяната на фиша, тъй като наказващият орган не е спазил реда, по който е ангажирал отговорността на наказаното лице. Тази съдебна практика е важна за транспортните компании, които разполагат с тежкотоварни МПС и всекидневно заплащат пътни такси за движението на собствените им МПС.

Ето защо е важно да не се примиряват компанитте със заплащане на компенсаторна такса от 750 лева, за да не се наложи да заплатят 2500 лева, а следва да защитят правата си в съда. Решението на съда по казуса е влязло в сила, тъй като АПИ е избрала да не обжалва на последна инстанция. По този начин е отменена санкцията за дружеството и са му присъдени разноски в пълен размер.

С уважение,

Екипът на Правен Щит

Правен щит / Legal Shield

2 months 4 weeks ago

Здравейте! Публикуваме решение на първа инстанция на съда, с което се отменя заповед за запечатване на търговски обект. Едно от основните основания, на които се отменя заповедта е именно кумулирането на две наказания за едно и също нарушение, за което ние неколкократно преди сме акцентирали.

Благодарение на Решението на Съда на Европейския съюз по дело С-97/21 това наше мнение беше потвърдено от съдиите в СЕС. За жалост трябваше СЕС да каже на нашите съдии, че едновременно налагане на принудителна административна мярка и налагане на имуществена санкция за едно и също нарушение противоречи на правото на ЕС.

Въпреки Решението на СЕС, НАП не е прекратила тази порочна практика и продължава едновременно да запечатва търговски обекти и да санкционира с парична санкция. Търговците трябва непременно да обжалват такива заповеди, защото правото е на тяхна страна.

Може да се свържете с нас при подобни случаи.

С уважение,
Екипът на Правен Щит

Правен щит / Legal Shield

5 months 4 hours ago

Здравейте! В деня на независимостта публикуваме едно много интересно решение на първа инстанция спечелено от нас.

Казусът се отнася за претърпян инцидент на плаж на българското черноморие. Ищецът е бил на почивка със семейството си на българското черноморие, като в един от дните от ваканцията си получа порезна рана на ходилото на крака си. Това се случва преди обяд, когато на влизане във водата и при стъпване по пясъка на плажа, наранява ходилото си на стъкло. Получената порезна рана е със 7 сантиметра ширина на отвора.

Осъдената страна по делото е концесионерът на плажа. Това е така, защото концесионерът като лице, което е отговорно за поддръжката и чистотата на плажа, не е положило необходимите грижи по стопанисването на плажа, поради което на плажът е имало стъкла, пластмаси, фасове, останки от дървета.

Това са много често срещани случаи по нашето черноморие. Хората масово предпочитат да останат с неприятно изживяване от почивката си и да не потърсят правата си в съда. Именно това е причината такива концесионери да имат нагло и незаинтересовано отношение към такива случаи. Опитахме се извънсъдебно да поканим конеционера и да решим възникналия спор, но истината е, че концесионерът предпочете да се крие, служителите му да лъжат, че не работят за него, за да не получат нотариална покана и т.н.

Ето защо е много важно всеки, който е претърпял подобен инцидент да потърси правата си в съда, защото само по този начин концесионерите могат да бъдат накарани да си вършат работата.

Подобни случаи са: хора нахапани от безстопанствени кучета; падане в необезопасена дупка, при което човекът получава наранявания; падане вследствие на непочистена и неопесъчена тротоарна настилка, при което човекът е получил наранявания и много други подобни, при които общината е отговорна за поддържането и почистването.

Не се колебайте да се свържeте с нас при подобни случаи.

С уважение,
Екипът на Правен Щит

Правен щит / Legal Shield

5 months 1 week ago

Здравейте! Публикуваме окончателно решение, с което се отменя електронен фиш за наложена глоба за превишена скорост. В случая МВР твърди, че е имало ограничение на скоростта от 30 км/ч, а шофьорът е превишил това ограничение с 24 км/ч, или е шофирал с 54 км/ч. По делото се установява, че в посочената отсечка, където е засякан шофьорът няма въведен пътен знак, който да ограничава скоростта до 30 км/ч.

Ето как един на пръв поглед законосъобразен електронен фиш излиза, че всъщност е незаконосъобразен. Установява се неправомерно заснемане от страна на полицейските служители.

Може да се свържете с нас при подобни случаи, като ни пишете тук или чрез интеренет страницата - lsconsultingbg.com/

С уважение,
Екипът на Правен Щит

Правен щит / Legal Shield

5 months 2 weeks ago

Здравейте!

Сигнализирахме Европейската комисия за това, че Комисията за защита на личните данни целенасочено не приключва проверките си по подадени от нас сигнали срещу Агенция по вписвания за нарушения с личните данни. По някои от сигналите ни е изминало повече от година, а единственото нещо, което КЗЛД е направила е да поиска становище от Агенция по вписвания по нашите сигнали. Съгласно българското законодателство КЗЛД няма краен срок, в който да приключи проверките по сигналите. Европейската комисия е започнала проверка по нашия сигнал.

Междувременно заведохме дело срещу КЗЛД за това целенасочено бездействие. Предстои да видим как ще се развие делото.

С уважение,
Екипът на Правен Щит

Правен щит / Legal Shield

6 months 4 days ago

Здравейте! Радваме се, че казусът с Агенция по вписвания започва да придобива по-голяма обществена чуваемост. Все пак е важно да се каже, че през тази институция имат достъп до всичките ни лични данни всякакви хора, които могат да ги използват за различни цели (включително престъпни). Това, което може всеки един от вас да направи е като споделя нашите публикации, за да може да стигнат до възможно най-много хора.

Ето и статията от днес в Lex.bg - news.lex.bg/%D0%A1%D0%95%D0%A1-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%90%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80/?fbclid=IwAR3VZRy7WJd3PbjzWyz9ymw17GN7QFr0CyUCW_6Cq3Izz-Uw45Xuz1Goh1Y#comments

С уважение,
Екипът на Правен Щит

Send us your enquiry

    By pressing the "Send" button you agree to the  Personal data protection Policy  and the  Cookie Policy

    X